Achillespees – Fysiotherapie Zaanstad – Zaandam

Achillespees

Achillespees

De achillespees vormt de overgang van de kuitspier naar de hiel en wordt dagelijks blootgesteld aan vele grote krachtinspanningen waardoor als de pees eenmaal pijnlijk is lastig kan herstellen. U gebruikt de pees bij vrijwel alle activiteiten zoals lopen, traplopen en fietsen. Achillespees pijn komt erg veel voor en zijn goed te behandelen middels Shockwavetherapie en goede fysiotherapeutische begeleiding.

Oorzaken

Met name sporten die een hoge mate van belasting op de achillespees veroorzaken vormen een verhoogd risico op het ontstaan van achillespees pijn. De pijnklachten zijn dan gedurende een langere periode en langzaam ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn;

Wat verder een rol kan spelen bij het ontstaan van achillespees pijn zijn een verkorte kuitspier of bijvoorbeeld een slechte bloedsomloop in uw benen waardoor herstel ook minder makkelijk is. Tevens kan het zijn dat de klachten acuut ontstaan met heftige pijn in de pees waarbij er nauwelijks meer op gelopen kan worden. Het is dan raadzaam een echo te laten maken waarbij de hele pees (en slijmbeurs) gescand kan worden en deze kan worden beoordeeld.

Symptomen

Pijn aan de achillespees kan op meerdere plaatsen in de achillespees voorkomen, zoals bij de aanhechting of in het midden van de pees. Achillespees pijn symptomenkunnen o.a. zijn;

Achillespees behandeling

Indien u een afspraak bij ons heeft gemaakt starten we met een intake en een uitgebreid onderzoek. Hierna zal een oefenprogramma en ADL advies gegeven worden specifiek voor uw klachten. Hierop volgend kunt u een echo laten maken (vervolgafspraak) om te zien waar de klachten zich bevinden. Hiernaast zal uitvoerig uitleg gegeven worden hoe het behandeltraject eruit zal gaan zien. Een goede behandeling middels Shockwave en fysiotherapeutische begeleiding is hierbij aan te raden.

Behandelplan

Bij de eerste afspraak vindt een intake plaats. In deze intake wordt een anamnese afgenomen, een lichamelijk- en echografisch onderzoek (meestal 2e consult) verricht om uw achillespees goed in beeld te kunnen krijgen. Na dit uitgebreide onderzoek wordt samen met u een behandelplan besproken. Het behandelplan kan bestaan uit vijf Shockwave therapie of EPTE behandelingen. Hierna zal wederom een echografisch onderzoek verricht worden om de voortgang inzichtelijk te maken van uw klachten. Fysiotherapeutische begeleiding met oefeningen en advies is hierbij van essentieel belang.

Resultaat

De resultaten die wij boeken met de behandeling met Shockwave of EPTE zijn ongeveer gelijk. Indien u hiervoor niet kiest maar voor een klassieke behandeling dan is de behandelduur langer en het aantal behandelingen zal dan hoger zijn. Het effect van therapie is mede afhankelijk van uw inzet om dagelijkse oefeningen te doen en advies op te volgen.