Dry Needling – Fysiotherapie Zaanstad – Zaandam

Dry Needling

Dry Needling

Dry needling is een nieuwere behandeltechniek in Nederland waarbij myofaciale pijn snel en effectief behandeld wordt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een droge naald, deze is niet hol zoals een injectienaald. Met de naald wordt de triggepoint aangeprikt welke de pijn veroorzaakt. Vaak geeft de triggerpoint de zogenaamde ‘reffered pain’, hierbij zorgen de triggerpoints voor pijn op een andere plaats dan waar de triggerpoint zelf wordt waargenomen. Door het aanprikken van deze triggerpoints krijgen de hersenen een signaal, de hersenen zorgen voor een reactie waardoor de pier zich weer kan gaan ontspannen.

Als een triggerpoint langdurig aanwezig is kunnen deze een negatieve invloed hebben op het functioneren van de spier. Dit heeft invloed op de gehele spierketen waardoor ook andere spieren minder goed gaan functioneren. Door Dry Neeling kan de spier worden gedeactiveerd waardoor de pijn snel minder wordt.

Toch is het belangrijk om de reden van ontstaan van de triggerpoints te achterhalen om daarmee de oorzaak te behandelen, daar anders deze triggerpoints terugkomen of niet helemaal verdwijnen.

Wat zijn triggerpoints?

Een triggerpoint is een stukje aangespannen spiervezel in een spier. Er kunnen meerdere in een spier zitten waardoor de gehele spier in spanning kan geraken en de daarop volgende in de spierketen. De pijn van een triggerpoint in de schouder kan bijvoorbeeld pijn en stijfheid tot in de onderarm en hand veroorzaken. Er kunnen bewegingsbeperkingen optreden in bijhorende gewrichten. Er kan verminderde kracht optreden en je kunt ‘anders’ gaan bewegen dan normaal om de pijn te ontwijken. Verder komen vaak tintelingen in de arm of het been voor, maar ook hoofdpijn en duizeligheid.

Waardoor ontstaan triggerpoints?

Dry Needling of Accupunctuur?

Bij Dry Needling of Accupunctuur worden ongeveer dezelfde naalden gebruikt, echter is de techniek anders. Accupunctuur richt zich op energiebanen in het lichaam voor het herstellen van de energiestroom. Bij Dry Needling zijn we opzoek naar de triggerpoint en prikken deze aan, dit is op pijn/stijfheid gericht.