Epicondylis
Een Tenniselleboog wordt ook wel epicondylitis lateralis of tennisarm genoemd. De tenniselleboog komt 2-3% van de bevolking voor. Een grote risicogroep voor het ontwikkelen van een tenniselleboog is in de leeftijdsgroep van 35 jaar -55 jaar, in de categorie 40-50 jaar maar liefst 10 procent. De pijn zit vaak aan de buitenzijde van de elleboog net op het bot waar de pees van de onderarm aanhecht. Een tenniselleboog wordt vaak geassocieerd met blessures bij tennis, echter bij tennis komt het voor maar ook bij andere vormen van belasting of eenzijdig werk kunnen deze klachten ontstaan.
Oorzaken
Zoals gezegd wordt een tenniselleboog veroorzaakt door langdurende, kort intense overbelasting of langdurige eenzijdige belasting. Iedereen kan een tenniselleboog ontwikkelen, maar met name mensen die zwaar of repeterend werk of sport doen vormen een grote risicofactor. Door de overbelasting ontstaan kleine scheurtjes in de pees of bij de aanhechting van de pees op het bot, dit noemen we een peesontsteking. Deze ontsteking kan chronisch worden indien er geen adequate therapie geboden wordt of geen advies wordt ingewonnen bij de fysiotherapeut.
Symptomen
Feitelijk is een tenniselleboog een chronische peesontsteking van de elleboog gelokaliseerd aan de buitenzijde van de elleboog. De pijn is meestal zeurend en kan uitstralen naar de onderarm en hand en soms ook uit naar de schouder. In sommige gevallen kunnen nekklachten door een beklemde zenuw een elleboog pijn veroorzaken. De nek zal ook altijd betrokken moeten worden bij het onderzoek van de elleboog. De tenniselleboog ontstaat soms geleidelijk en begint met pijn bij belasting, zoals knijpen of iets vastpakken (koffiekopje). Bij herhaling van de activiteiten die pijn geven ontstaat na verloop van tijd een peesontsteking. In een later stadium is de tenniselleboog ook in rust voelbaar. Dit noemen we de chronische fase. Deze fase is vaak lastig te behandelen door conservatieve therapie. Shockwave of EPTE therapie kan een snelle en effectieve therapie voor deze fase van uw tenniselleboog zijn.
Tenniselleboog behandeling
Indien u een afspraak bij ons heeft gemaakt starten we met een intake en een uitgebreid onderzoek. Hierna zal een oefenprogramma en ADL advies gegeven worden specifiek voor uw klachten. Hierop volgend kunt u een echo laten maken om te zien waar de klachten zich bevinden. Hiernaast zal uitvoerig uitleg gegeven worden hoe het behandeltraject eruit zal gaan zien.
Behandelplan
Bij de eerste afspraak vindt een intake plaats. In deze intake wordt een anamnese afgenomen, een lichamelijk- en echografisch onderzoek (meestal 2e consult) verricht om uw tenniselleboog goed in beeld te kunnen krijgen. Na deze uitgebreide onderzoek wordt samen met u een behandelplan besproken. Het behandelplan bestaat uit vijf Shockwave therapie of EPTE behandelingen. Hierna zal wederom een echografisch onderzoek verricht worden om de voortgang inzichtelijk te maken van uw klachten.
Resultaten
De resultaten die wij boeken met de behandeling met Shockwave of EPTE zijn ongeveer gelijk. Indien u hiervoor niet kiest maar voor een klassieke behandeling dan is de behandelduur langer en het aantal behandelingen zal dan meer zijn. Het effect van therapie is mede afhankelijk van uw inzet om dagelijkse oefeningen te doen en advies op te volgen.