Hielspoor
Een hielspoor is een klacht die steeds vaker voorkomt onder de Nederlandse bevolking. De klachten die vaak gepaard gaan bij hielspoor zijn buiten een pijnlijke hiel, moeite met lopen, opstaan van uit bed of vanuit een stoel of langdurig staan. Het is een vervelende klacht daar u beperkt bent in uw dagelijkse activiteiten. Na verloop van tijd als de klachten toenemen heeft u een constante pijn die steeds erger wordt en is de klacht ook in rust aanwezig. Een vroegtijdige start met therapie is bij deze klacht dus van essentieel belang. Te lang doorlopen met hielspoor is schadelijk en kan ervoor zorgen dat u langer dan gebruikelijk behandeld moet worden.
Oorzaken
Zoals bijna alle aandoeningen aan pezen is ook hielspoor te wijten aan overbelasting of stress. Een behandeling is dus ook onder andere gericht op rust. De oorzaken van hielspoor zijn legio, zo kan de hiel overbelast raken door bergwandelen, sporten, overgewicht, het dragen van slechte schoenen, het ontbreken van fatsoenlijke demping in de schoen, een afwijking aan de kuitspier, een afknelling van de zenuw die langs de hiel loopt, te veel en te lang staan en aandoeningen als hielkussenatrofie. Dat is een afwijking van het vetkussen net onder de hak, waardoor deze te weinig steun biedt aan de voet.
Symptomen
De meeste mensen ervaren hielspoor als pijn in de voet. De pijn start al bij opstaan van uit bed en wordt doorgaans op bepaalde momenten van de dag intenser, zoals bij het lopen of wanneer u lang moet staan. Bij lopen kan de pijn bij het starten hevig zijn en later afnemen. Het mag duidelijk zijn dat uw dagelijks functioneren is beperkt.
Hielspoor behandeling
Indien u een afspraak bij ons heeft gemaakt starten we met een intake en een uitgebreid onderzoek. Hierna zal een standaard oefenprogramma en ADL advies gegeven worden. Hierop volgend kunt u een echo laten maken om te zien waar de hielspoor zit en of de peesplaat ontstoken is en of er kalk aanwezig is (meestal onder het hielbeen). We beoordelen dan ook het vetkussen onder de hiel.
Behandelplan
Uw hielspoor behandelplan begint met een echografie. De echo laat zien waar de hielspoor zit alsmede de peesplaat ontsteking. Op basis van de echo zal uw verdere hielspoor behandelplan opgesteld. De lengte van behandelen met de shockwave therapie zal hierna met u besproken worden. Aan het einde van het traject zal wederom een echo worden gemaakt om te kijken wat de resultaten zijn. Doorgaans is de behandelduur ongeveer 4 maanden.
Resultaten
De resultaten die wij met onze hielspoor behandeling boeken zijn zeer goed te noemen. Van alle hielspoor klachten die wij behandelen geneest maar liefst 80-85% binnen 5 behandelingen. Het effect van de hielspoor behandeling met bijvoorbeeld Shockwave therapie of EPTE is snel merkbaar echter uw dagelijkse oefeningen en tips zal u ook moeten blijven doen om het effect te behalen.